Je kunt je voorstellen dat niet alle werkgevers staan te springen om een werkplekonderzoek. Ze zijn soms huiverig, want stel dat het werkplekonderzoek invasieve aanbevelingen of behandelingen tot gevolg heeft? Wat betekent dat voor de kosten? Hier kan Gijs kort over zijn: “Het werkplekonderzoek wordt kosteloos aangeboden door Volandis.”
Niet eenvoudig, wel gratis
“Veel werkgevers én werknemers zijn verrast over het resultaat van kleine aanpassingen in werkhouding, werkplek en werkomstandigheden. Er valt ook vaak winst te behalen met gedragsverandering. Niet altijd eenvoudig, maar wel gratis”, vervolgt Gijs. “En werkgevers, het is goed om te weten dat bouwartsen altijd proberen aan te passen op wat er al is. Hierdoor vallen de kosten vaak erg mee.”
De praktijk
Gijs komt regelmatig casussen tegen waar een kleine aanpassing hét verschil heeft gemaakt voor mensen. Zo was er een UTA-werknemer met veel chronische nekklachten. Deze meneer bleek niet alleen scheef te zitten, maar ook zijn muis verkeerd vast te houden. Na twee kleine aanpassingen in zijn dagelijkse routine verminderden zijn klachten aanzienlijk. Met zijn werkplezier gebeurde het tegenovergestelde!
Ook op de projectlocatie zijn dergelijke voorbeelden te vinden. De vakkracht die al vijftien jaar klachten aan zijn nek ervaarde, bleek ‘alleen maar’ het materiaal in een minder belastende houding te hoeven tillen om aanzienlijke verlichting te ervaren. Kleine aanpassingen die hele grote verschillen kunnen maken in iemands leven, ook buiten het werk.
Meerwaarde
Als je naar bovenstaande voorbeelden kijkt, is ineens kristalhelder waar de meerwaarde van het werkplekonderzoek in zit. In de spreekkamer kan iemand uitgebreid vertellen over een klacht. De oorzaak vind je alleen vaak niet in de dokterspraktijk, maar in de praktijk van alle dag.
Meer weten?
Je vindt alle informatie over de werkplekonderzoeken hier.